На перший погляд досить складно відрізнити мафіни від кексів. Адже візуально вони майже однакові. Ключова відмінність між ними криється в тісті: відрізняються співвідношення інгредієнтів, спосіб приготування та начинка.
Мафін - американська порційна випічка, яка вважається одним із різновидів хліба, і це не дивно, оскільки цукор для мафінів майже не використовується, на відміну від кексів. У рецептурі мафінів велика кількість рідких інгредієнтів, таких як молоко та яйця і зовсім небагато цукру. Тісто використовують дріжджове або ж з додаванням соди, як в англійському варіанті. У процесі приготування всі сухі інгредієнти змішують в окремій від рідких ємності, тільки після цього їх швидко з'єднують, але ні в якому разі не збивають міксером, інакше тісто вийде важким.
Найчастіше в мафіни додають солодощі, такі як ягоди, шоколад або горіхи. Але, оскільки мафін не солодка випічка, в якості начинки можна використовувати майже все: овочі, солоний сир і навіть м'ясо.
Кекс, в свою чергу, солодкий кондитерський виріб, який буває як порційним, так і досить великим, наприклад, як великі різдвяні кекси з глазур’ю. Перші кекси з'явилися ще в Стародавньому Римі, а популярність почали набирати в 16 столітті, разом з появою цукрового піску.
Для кексів використовують бісквітне тісто з великою кількістю цукру. Процес приготування кардинально відрізняється від мафінів: спочатку масло перетирають з цукром, після цього додають яйця і тільки в кінці борошно з розпушувачем. Тісто можна і потрібно збивати міксером, так воно стає більш пишним та пористим.
Начинка для кексів зовсім не обов'язкова, оскільки цей кондитерський виріб солодкий сам по собі, але часто можна зустріти кекси з родзинками, горіхами чи сухофруктами.